Je spoločnosť, v ktorej sa nehodí prejaviť sa ako absolútny neznalec a ignorant zákonov, pravidiel someliérov a gastronómie. Najmä spoločnosť vinárov by túto neznalosť mohla vnímať ako prešľap, ak sa snažíte zapadnúť. Šampanské je pojem podobne, ako keď nazývame neskou všetky rozpustné kávy a „štilkou“ všetky kvalitné motorové píly. Šampanské je pritom jedine to víno, ktoré nesie chránené označenie pôvodu Champagne a nikdy nie iné. Môže byť hrubým prejavom neznalosti, ak víno neznámeho pôvodu s azbukou na etikete nazvete „šampanským“ podobne, ako to robia pri známej slovenskej značke šumivého sektu dokonca aj niektorí profesionáli u nás v gastroprevádzkach na Slovensku.
Šampanské nie je hocičo, čo má bublinky
Označenie Champagne môžu niesť iba šumivé vína vyrobené v regióne Champagne na severovýchode Francúzska, podľa prísnych pravidiel stanovených francúzskym a európskym zákonom. Toto označenie je chránené Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), čo garantuje pôvod a kvalitu. Na výrobu šampanského sa používajú tri hlavné odrody hrozna: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Kľúčovým procesom je tradičná metóda sekundárneho kvasenia vo fľaši, ktorá vytvára bublinky.
Šampanské musí spĺňať prísne normy na pestovanie hrozna, výnosy, fermentáciu a zrenie. Ochrana názvu Champagne bola medzinárodne uznaná už Madridskou dohodou z roku 1891 a dnes sa dodržiava globálne. Často však nie vo filmoch a už vôbec nie v našich hoteloch, na portáloch tváriacich sa, že podporujú a rozumejú cestovnému ruchu a ani u influencerov, ktorí svoju rozhľadenosť prevažne predstierajú. Žiadne iné šumivé víno mimo regiónu Champagne nemôže legálne používať toto označenie.
Oblasť Champagne: história, registrácia a význam
Región Champagne, vzdialený približne 150 km od Paríža, je historickou kolískou šumivého vína. Veď práve odtiaľ ho priniesol aj zakladateľ slovenského vína podobného typu, ktorého história je dnes už pre chaos počas vojny, značne neprehľadná. Zostáva aspoň v pamäti niektorých rodín, ktorých sa dejiny výroby šumivého vína priamo spájali. Ale späť ku Champagne. Jeho jedinečné kriedové pôdy a chladná klíma vytvárajú ideálne podmienky na pestovanie odrôd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. História šumivého vína z Champagne siaha do 17. storočia, keď mních Dom Pérignon zdokonalil metódu výroby šumivého vína, hoci technológia sekundárneho kvasenia sa v regióne rozvinula až neskôr.
V roku 1927 boli stanovené oficiálne hranice regiónu a pravidlá pre výrobu. Oblasť bola zaregistrovaná ako AOC Champagne a jej názov sa stal symbolom kvality a luxusu. Dnes je Champagne svetovým synonymom osláv a prestíže, pričom približne 300 miliónov fliaš sa každoročne exportuje do celého sveta. Región bol v roku 2015 zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO, čo podčiarkuje jeho kultúrny a historický význam.
Leave a Reply